Zonwering schoonmaken

Geplaatst op 1 augustus 2018

Hoe kunt u uw zonwering schoonmaken? Gedurende het seizoen zal de zonwering vaak gebruikt worden. Wel fijn als het zonnescherm er dan fris uitziet.

De kans dat er vogelpoep of groene aanslag op voorkomt is aanwezig, maar hoe krijgt u dit dan het beste schoon? Wij geven u de tips voor het schoonmaken van uw zonwering zonder de kwaliteit van uw zonwering aan te tasten. Aan de slag met het schoonmaken van uw zonwering!

We starten met de schoonmaaktips van het zonnescherm gevolgd door schoonmaaktips voor rolluiken.

5 tips voor het schoonmaken van zonnescherm

Wilt u uw zonnescherm schoonmaken en heeft u tips nodig? Voordat wij het stappenplan toelichten eerst de 5 handige schoonmaaktips voor het schoonmaken van uw zonnescherm.

1. De beste tijd om uw zonnescherm schoon te maken is in het voorjaar. Maak uw zonnescherm in de ochtend of aan het eind van de dag schoon. Als u in de felle zon gaat schoonmaken heeft u kans op vlekken op uw zonneschermdoek als dit te snel opdroogt.

2. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Heeft u twijfels bij het schoonmaakmiddel? Probeer dan eerst een klein stukje op het doek om te zien of er kleurverschil ontstaat. Een agressief schoonmaakmiddel kan ook de beschermlaag van uw zonneschermdoek aantasten.

3. Heeft u het zonneschermdoek schoongemaakt? Vergeet dan niet om het doek te impregneren. Dit beschermt uw doek tegen vuil en water. Kies bij voorkeur een impregneermiddel van hetzelfde merk als het schoonmaakmiddel zodat deze producten elkaar niet kunnen bijten.

4. Kies bij twijfel van een schoonmaakproduct altijd voor een schoonmaakmiddel van uw zonweringspecialist.

5. Controleer buienradar voor de aankomende 24 uur op regen. Het doek moet namelijk kurkdroog zijn voordat u het doek weer oprolt, anders kunnen er schimmels ontstaan.

Don’ts voor het schoonmaken van zonnescherm

- Gebruik geen hogedrukreiniger voor het schoonmaken van uw buitenzonwering.
- Ga niet aan de slag met het schoonmaken van uw buitenzonwering als de zon fel schijnt.
- Maak geen gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen.

Zonnescherm schoonmaken groene zeep?

Niet doen is het advies. Groene zeep bevat plantaardige oliën die een vettig laagje achterlaten op het zonneschermdoek. Dit trekt schimmels, alg en vuil aan en de achtergebleven zeepresten tasten het impregneermiddel aan van uw zonneschermdoek. Het wordt hierdoor lastig om het doek nog goed te laten impregneren.

Stappenplan voor het schoonmaken van zonneschermdoek

1. Borstel met een stoffer eerst het losse vuil van het zonneschermdoek. Het zal u verbazen hoeveel takjes, stof en spinnenwebben u tegenkomt.

2. Zorg dat uw ramen, schuifpui en/of deur dicht zijn want het hele doek wordt nu met een grote hoeveelheid water gespoeld. Het vuil kan inweken en is makkelijker te verwijderen als u straks aan de slag gaat met een sopje.

3. Vul een emmer met lauwwarm water en voeg er een dopje schoonmaakmiddel aan toe. Dep met een spons het schuim op uw zonneschermdoek. Ga niet wrijven, dan maakt u de vlek mogelijk groter. Laat het nu zo’n 15-20 minuten inweken. Maak ondertussen de geleiders en de kap goed schoon. Zijn de vlekken genoeg ingeweekt? Spoel dan het doek met een ruime hoeveelheid water gelijkmatig schoon.

4. Laat het zonneschermdoek goed drogen tot het kurkdroog is, voordat u het laat oprollen.

Maak in ieder geval een keer per jaar uw zonnescherm schoon en u verlengt daarmee de levensduur!

Rolluiken schoonmaken

De rolluiken schoonmaken voor het zicht is makkelijk, een sopje voor de buitenkant en klaar. Maar hoe maakt u de rolluiken goed schoon? Wij leggen het u stap voor stap uit om niets te vergeten.

Rolluiken buitenkant schoonmaken

Maak een sopje met lauwwarm water en poets de buitenzijde van de rolluiken. Heeft u dit schoon? Zet het rolluik dan een keer per jaar in de wax, dit werkt vuil- en waterafstotend waardoor u langer plezier van uw werk heeft.

Rolluiken schoonmaken binnenzijde

Die buitenkant, dat was goed te doen. Nu wordt de binnenzijde van de rolluiken schoongemaakt. Het belang van een schoon rolluik is dat een slechte werking in de toekomst kan worden voorkomen. Om makkelijk bij de binnenzijde van de rolluiken te komen, verwijderd u de kap. Rol het luik nu lamel-voor-lamel uit en maak deze schoon.

Geleiders rolluik schoonmaken

Nu het rolluik schoon is blijven de geleiders over. Maak de rubbers goed schoon en smeer ze is. Gebruik bijvoorbeeld WD-40, dit is geen vette substantie waardoor het geen vuil aantrekt. Dit in tegenstelling tot een vet smeermiddel.

Krijgt u uw zonwering niet meer schoon?

Het kan zijn dat uw zonwering al geruime tijd niet meer is schoongemaakt, hierdoor kan het lastig worden om een fris zonneschermdoek tevoorschijn te toveren. Kom dan langs bij één van onze M-Select zonwering dealers. Zij adviseren u over de mogelijkheden van een nieuw M-Select zonnescherm.

Zonwering
Reacties
Op de hoogte blijven? Meld u aan voor onze nieuwsbrief.